Kun osaajia rekrytoidaan ulkomailta töihin Suomeen, he usein muuttavat yksikkönä, johon kuuluu myös puoliso tai kokonainen perhe lapsineen. Se, miten muu perhe viihtyy täällä, vaikuttaa merkittävästi siihen, jääkö rekrytoitu henkilö Suomeen vai alkaako hän etsiä mahdollisuuksia muualta.
Jos puoliso ei koe sopeutuvansa uuteen kotimaahan esimerkiksi löytämällä töitä tai muuta merkityksellistä tekemistä, on todennäköistä, että perhe päättää muuttaa muualle. Erityisesti jos puoliso jää kotiin lasten kanssa, hänen sosiaalinen piirinsä voi jäädä pieneksi.
Korkeasti koulutetut puolisot saattavat kokea, että heidän osaamisensa menee hukkaan, jos työn löytäminen on vaikeaa. Tämä on ongelma, johon kansainvälisiä työntekijöitä palkkaavat yritykset törmäävät usein.
Ulkomailta tulevien puolisoiden tukemiseksi Helsingin kaupungin koordinoima International House Helsinki (IHH) on perustanut Spouse Program -ohjelman (suomeksi Puoliso-ohjelma). Ohjelma auttaa Helsingin seudulle muuttavia asettumaan uuteen kotimaahan tarjoamalla vertaisyhteisön, uraohjausta ja verkostoitumismahdollisuuksia. (Tustu Puoliso-ohjelmaan tarkemmin tällä englanninkielisellä sivulla. opens in new tab opens in new tab)
Yksi Puoliso-ohjelman osallistujista on albanialainen Egisa Ndina, joka on asunut Suomessa vuodesta 2021. Ndina kuuli ohjelmasta ystävältään, joka kertoi, että siinä pääsee tapaamaan muita samassa tilanteessa olevia ja inspiroitumaan uusista mahdollisuuksista.

”Puoliso-ohjelman kautta sain merkityksellisiä kontakteja, mutta parasta ohjelmassa on se, että se muistuttaa maahan muuttavia heidän potentiaalistaan”, Ndina kertoo.
Jos puoliso on onneton, tasapaino järkkyy
Teknologiayritys Capgeminin Suomen yksikkö on yksi Puoliso-ohjelman yhteistyöyrityksistä. He työllistävät Suomessa noin 650 ammattilaista, joista noin 15–20 prosenttia on ei-suomalaisia. Useimmat heistä ovat muuttaneet tänne työn vuoksi.
”Meillä on paljon perheitä, jossa molemmat vanhemmat tekevät uraa. Perheen tasapaino järkkyy, jos toinen ei löydä mitään tekemistä”, kertoo Paula Romanainen, International Mobility Manager Capgemini Finlandilta.

”Meillä on kokemusta siitä, että olemme menettäneet todella hyviä osaajia, koska heidän puolisonsa eivät löytäneet töitä täältä. Tiedämme myös, että yllättävän monet pariskunnat ovat molemmat teknologia-alalla, joten voimme tukea puolisoita melko helposti, koska he etsivät hyvin samankaltaisia töitä kuin mitä puolisokin tekee”, hän jatkaa.
Auttaakseen maailmalta rekrytoitujen perheitä asettumaan Suomeen, Capgemini halusi tehdä osuutensa käynnistämällä oman ohjelmansa puolisoille. Syksyllä 2024 yritys toteutti neljän kuukauden ohjelman expat-puolisoille nimeltä GetINCLUDED. Yhteistyö IHH:n kanssa tarjosi valmiin kohderyhmän, jolle GetINCLUDED-ohjelmaa mainostettiin.
”Meillä oli ajatus, että tällaiselle olisi tarvetta, mutta yllätyimme saadessamme yli 50 hakemusta pienellä mainostuksella. Suurin osa hakijoista oli hyvin päteviä ja olisimme voineet valita kenet tahansa heistä”, Romanainen sanoo.
Kaksoisrooli GetINCLUDED-ohjelmassa
Capgeminillä ohjelmaa ei aloitettu rekrytointia silmällä pitäen, vaan he halusivat auttaa puolisoita löytämään paikkansa Suomessa. He tarvitsivat kuitenkin ohjelmalle projektikoordinaattorin, joten he päättivät lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla – hakijat saattoivat samanaikaisesti hakea ohjelmaan osallistujaksi ja projektikoordinaattoriksi.
Tässä vaiheessa Ndina ja Capgemini kohtasivat, mutta heidän polkunsa olivat ristenneet jo aiemmin. Ndina oli osallistunut Puoliso-ohjelman Tech Solution Day -tapahtumaan, jossa osallistujat jaettiin ryhmiin työstämään haasteita. Tapahtumassa hän oli osa Capgeminin ryhmää. (Lue lisää Tech Solution Day -tapahtumasta tästä linkistä)
Aiemmin Ndina on työskennellyt pääasiassa italialaisissa yrityksissä tiedonhallinnan asiantuntijana sekä operaattorina ja IT-tuessa, joten hän on erityisen kiinnostunut teknologiaan liittyvistä tapahtumista, joita Puoliso-ohjelma järjestää.
GetINCLUDED-ohjelman alettua Ndina palkattiin sen projektikoordinaattoriksi, joten hänellä oli kaksoisrooli sekä yhtenä kuudesta osallistujasta että Capgeminin työntekijänä. Hänen päätehtävänsä oli hallinnoida ja järjestää tapaamisia sekä tapahtumia, mutta hän toimi myös yhteyshenkilönä osallistujien ja yrityksen edustajien välillä.
Koulutusta ja hyödyllisiä vinkkejä
GetINCLUDED-ohjelmassa pääpaino oli henkilökohtaisten taitojen kehittämisessä digitaalisen oppimisalustan avulla, mutta osallistujilla oli myös yhteistä ohjelmaa, jossa keskityttiin esimerkiksi CV:iden hiomiseen, sosiaalisen median markkinointiin ja muihin koulutuksiin. Lisäksi tarjolla oli yksilöllistä valmennusta ja uraohjausta.
Osallistujat oppivat muun muassa hyödyllisiä vinkkejä, miten erottautua suomalaisessa rekrytointiprosessissa ja miten kirjoittaa hakemusasiakirjoja. Tämä on olennainen taito uudessa maassa töitä hakiessa, sillä työnhakuun liittyvät käytännöt vaihtelevat suuresti eri kulttuureissa. Kaikilla osallistujilla oli tekninen tausta, mutta eri painotusalueilla.
”Olen huomannut, että kaikki osallistujat, minä mukaan lukien, ovat tämän kokemuksen jälkeen saaneet lisää itseluottamusta. Tapasimme samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja saimme kuulla muiden tarinoita ja näkökulmia, joista saimme voimaa omaan työnhakuumme”, Ndina sanoo.
Digitaalisen oppimisalustan avulla osallistujat pystyivät keskittymään yksilölliseen oppimispolkuunsa, joka tähtäsi lopulta sertifikaatteihin omalla asiantuntijuusalalla. Sertifikaatteja on tarjolla laaja valikoima, ja osallistujia autettiin valitsemaan heidän taustalleen ja urasuunnitelmilleen sopivimmat.
Hedelmälliset keskustelut antoivat paljon
Capgeminin työntekijät ottivat osallistujat lämpimästi vastaan ja löysivät aikaa osallistumiseen kiireisistä aikatauluistaan huolimatta, oli kyse sitten suomeksi juttelemisesta osallistujien kanssa tai ammattilaisten vinkkien ja ratkaisujen jakamisesta. Osallistujat olivat aiemmin opiskelleet tai opiskelivat ohjelman aikana suomea kielikursseilla, ja Capgeminillä heillä oli mahdollisuus harjoitella kielen puhumista todellisissa tilanteissa.
Ohjelman osallistujat jakoivat myös omia tarinoitaan, joten yritys sai paljon arvokasta tietoa ja uusia näkökulmia kansainvälisen taustan omaavien osaajien palkkaamiseen.
”Kaikki yrityksessä olivat erittäin kannustavia. Jopa työntekijät, jotka eivät virallisesti osallistuneet ohjelmaan, olivat enemmän kuin iloisia päästessään mukaan. Keskustelut siitä, mitä maahanmuuttajat kohtaavat hakiessaan töitä Suomessa ja miten he kokivat teknologia-alan täällä yleisesti, olivat hyvin hedelmällistä molempiin suuntiin”, Romanainen toteaa.
Osaajien houkuttelu Suomeen ei ole vaikeaa, mutta heidän pitämisensä voi olla
Ndinalle vaikeinta Suomessa asumisessa on ollut työpaikan saaminen kaikesta eri viranomaisilta ja organisaatioilta saadusta avusta huolimatta. Hän tiesi, ettei elämän aloittaminen uudessa maassa olisi helppoa, mutta silti työllistymismahdollisuuksien puute Suomessa on vaikuttanut hänen itsetuntoonsa.
GetINCLUDED on auttanut häntä saamaan itseluottamuksen takaisin sekä ymmärryksen siitä, ettei työpaikan saamisen hankaluus johdu hänestä. Nyt Ndina ja hänen puolisonsa pohtivat tulevaisuuttaan: jäävätkö he Suomeen vai etsivätkö mahdollisuuksia muualta?
”En tiennyt etukäteen, millaista olisi muuttaa ja asua uudessa maassa uuden kielen ja kulttuurin keskellä, mutta olen iloinen, kun voin kokeilla erilaisia asioita ja saan uusia kokemuksia. Vaikka tämä on ollut vaikeaa, kaikella tulee olemaan myös hyvät seurauksensa”, Ndina uskoo.
Ndina osuu maailmalta rekrytoitujen Suomessa pitämisen haasteen ytimeen. Ongelma ei ole siinä, miten houkutella heitä tänne, vaan miten kannustaa heitä jäämään.
Suomella on hyvä maine uusia mahdollisuuksia etsivien ammattilaisten keskuudessa, mikä pätee myös Ndinan ja hänen puolisonsa kokemukseen. He olivat kuulleet hyviä asioita Suomesta, mikä vaikutti heidän päätökseensä valita pohjoinen maa useiden muiden vaihtoehtojen sijasta.
Puolisoille suunnattu ohjelma voi muuttaa elämän
”Kyseessä on valtava hyödyntämätön potentiaali, joka usein jää huomioimatta, koska huomio keskittyy henkilöön, joka muuttaa työn vuoksi, eikä mukana tulevaan puolisoon. Onneksi on tapahtunut pieni muutos siinä, miten katsomme asioita”, Romanainen toteaa.

Yritysten GetINCLUDEDin kaltaiset työntekijöiden puolisoille suunnatut ohjelmat eivät ole vielä kovin yleisiä, mutta ne yleistyvät hiljalleen. Tällä hetkellä IHH:n Puoliso-ohjelma tekee yhteistyötä useiden Helsingin seudun yrityksen kanssa vastaavien ohjelmien käynnistämiseksi. (Tutustu Puoliso-ohjelman yhteistyökumppaneihin ohjelman verkkosivulla opens in new tab opens in new tab)
”Toivon, että inspiroimme muita yrityksiä tekemään jotain samankaltaista. Jos muut yritykset muilta sektoreilta järjestävät edes hieman vastaavaa toimintaa, voidaan auttaa yhä suurempaa määrää ihmisiä”, Romanainen sanoo.
Kokemuksensa ja saamansa palautteen perusteella Romanainen näkee, että GetINCLUDEDin kaltaisille ohjelmille on selkeä tarve. Ymmärrettävästi yritysten päähuomio on liiketoiminnassa ja tarvittavien ammattilaisten palkkaamisessa, mutta ulkomailta rekrytoitujen puolisoihin ja perheisiin panostaminen – edes pienessä mittakaavassa – voi tehdä ratkaisevan eron työntekijän asettautumiseen.
”Tällaiset ohjelmat voivat muuttaa elämän”, Ndina toteaa.