Skip to content EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti - International House Helsinki

EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Jos oleskelet Suomessa yli 90 päivää, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa (Migri). Tämän voit tehdä International House Helsingin palvelupisteessä.

Jos olet EU-maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Voit oleskella ja työskennellä Suomessa vapaasti enintään kolmen kuukauden ajan. Sinulla pitää kuitenkin olla voimassa oleva henkilökortti tai passi.

Huomaathan, että Maahanmuuttoviraston International House Helsingin palvelupisteessä käsitellään vain EU-rekisteröintejä. Jos asiasi koskee jotakin muuta Maahanmuuttoviraston palvelua kuin EU-rekisteröintiä, asioithan toisessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

 

Kuinka asioida Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä IHH:ssa?

1)  Maahanmuuttovirasto palvelee asiakkaita International House Helsingissä ainoastaan ajanvarauksella. Varaa aika.

  • Uudet ajanvarausajat Maahanmuuttoviraston palvelupisteelle International House Helsingissä aukeavat torstaisin kello 14-16. Ajanvarausajat avataan seuraavalle viikolle. Huomioithan, että mikäli torstai on pyhäpäivä, ajanvarausajat aukeavat varattavaksi seuraavana arkipäivänä.
  • Valitse toimipisteeksi International House Helsinki (IHH). Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä IHH:ssa ei valitettavasti voi asioida ilman ajanvarausta.

2) Täytä hakemus joko sähköisesti Enter Finland-verkkopalvelussa tai paperilomakkeella.

3) Tarkista tarvittavat liitteet ja ota ne mukaasi asioidessasi toimipisteessä.

  • Muista ottaa henkilökortti tai passi mukaan. Jos et maksa hakemusmaksua Enter Finlandissa, tarvitset myös pankki- tai luottokortin. Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä IHH:ssa ei voi maksaa käteisellä.

4) Tule ajoissa. Sinut kutsutaan nimellä.

  • Sinulle lähetetään henkilökohtainen vahvistusviesti, kun olet varannut ajan. IHH:n aulaoppaat pyytävät näyttämään saamasi vahvistusviestin, kun saavut palvelupisteeseen. Et tarvitse vuoronumeroa.

Yhteystiedot

Maahanmuuttovirasto (Migri) palvelee asiakkaita ainoastaan ajanvarauksella International House Helsingissä.

Aukioloajat: maanantai–perjantai klo 9–16

Lisää ohjeita saat ottamalla yhteyttä Maahanmuuttoviraston asiakaspalveluun

UKK

EU- tai ETA-maan kansalaiset voivat oleskella Suomessa rekisteröimättä oleskeluoikeuttaan enintään kolmen kuukauden ajan. Heillä on oltava voimassa oleva henkilökortti tai passi.

Ei. Islannin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan (Pohjoismaat) kansalaisilla on oikeus oleskella Suomessa oleskeluoikeuttaan rekisteröimättä. Heidän on kuitenkin voitava todistaa henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa luotettavalla tavalla. Pohjoismaiden kansalaisten, jotka aikovat asua Suomessa yli kuusi kuukautta, on rekisteröitävä asuinpaikkansa Digi- ja väestötietovirastossa.

Maahanmuuttovirasto (Migri) on oleskeluluvista vastaava viranomainen. Hae ensisijaisesti oleskelulupaa EnterFinland -palvelussa. Voit myös täyttää hakemuksen paperisena, mutta käsittelyaika voi olla pidempi ja käsittelymaksu suurempi.

Jos haet oleskelulupaa Suomen ulkopuolelta, sinun on käytävä maasta riippuen joko Suomen edustustossa tai hakemuskeskuksessa.

Jos olet jo Suomessa, käy tunnistautumassa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Huomaathan, että Maahanmuuttoviraston palvelupiste International House Helsingissä käsittelee vain EU-rekisteröintejä.