Skip to content Työsuhdeneuvonta - International House Helsinki

Työsuhdeneuvonta

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) työsuhdeneuvontapalvelu neuvoo kansainvälisiä työntekijöitä työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. Palvelu on maksutonta ja saatavilla suomeksi ja englanniksi. Palvelun käyttö ei edellytä jäsenyyttä ammattiyhdistyksessä. Huomaathan, että SAK palvelee asiakkaita ainoastaan puhelimilla ja sähköpostilla.

SAK:n Työelämän pelisäännöt -sivusto sisältää yksityiskohtaista tietoa Suomessa työskentelystä 23 eri kielellä.

Työelämän pelisäännöt -opas on jaettu neljään osaan:

Yhteystiedot

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) palvelee asiakkaita puhelimitse ja sähköpostilla.

Aukioloajat: maanantai klo 14–17, tiistai ja keskiviikko klo 9–11 ja 12–15

Puhelinnumero: +358 800414004 

Sähköpostiosoite: workinfinland@sak.fi

Hyödyllisiä linkkejä

Työelämän pelisäännöt (23 eri kielellä)

Työsuhdeneuvonnan puhelinpalvelu

UKK

Työelämän pelisäännöt on Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön verkkosivusto, jossa on tietoa työelämän perussäännöistä ja työntekijöiden oikeuksista Suomessa. Tietoja on saatavilla 23 kielellä.

SAK neuvoo ulkomaisia työntekijöitä työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä tai ongelmissa.  Apua on saatavilla esimerkiksi silloin, kun haluat kysyä työsopimuksestasi, normaalista palkkatasosta, lomaoikeudesta tai työajoista. Jos epäilet, että et saa asianmukaista palkkaa tai että työpaikalla on ahdistelua tai syrjintää, voit saada neuvoja tilanteen käsittelyyn. Tarvittaessa ohjaamme sinut eteenpäin asianomaiselle viranomaiselle.

Palvelu on maksuton, eikä se edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.

Työehtosopimuksessa on esitetty työsuhteiden ehdot kyseisellä alalla. Lisätietoja alasi työehtosopimuksesta saat työpaikkasi luottamusmieheltä tai ammattiliitostasi.

Jos alallasi ei ole työehtosopimusta, tutustu työaikalakiin.

Suomessa ei ole lakisääteistä minimipalkkaa, vaan eri alojen minimipalkat määritetään työehtosopimuksissa. Jos alalla on voimassa yleissitova työehtosopimus, työnantajien on noudatettava sen määräyksiä.

Mikäli alalla ei ole työehtosopimusta, työnantaja ja työntekijä voivat sopia, miten tehty työ korvataan. Palkan tulisi olla toimialalla normaalina pidetyn palkan mukainen ja kohtuullinen suhteessa työn vaatimuksiin.

Työelämän pelisäännöt -verkkosivustolla on tietoa työelämän perussäännöistä ja työntekijöiden oikeuksista Suomessa.

Jos sinulla on kysyttävää tai huolenaiheita, ota yhteyttä SAK:n työsuhdeneuvontaan.