Skip to content Henkilötietojen rekisteröinti, henkilötunnus ja kotikunta - International House Helsinki

Henkilötietojen rekisteröinti, henkilötunnus ja kotikunta

International House Helsingissä (IHH) Digi- ja väestötietopalveluvirasto (DVV) myöntää henkilötunnuksia ja rekisteröi henkilötietoja Suomen väestötietojärjestelmään.

IHH:ssa DVV:n palvelupisteellä voit hakea suomalaista henkilötunnusta (jota kutsutaan joskus myös sosiaaliturvatunnukseksi). Henkilötunnuksen tarvitset monien arkielämän asioiden hoitamiseen, kuten pankkitilin avaamiseen tai puhelinliittymän hankkimiseen. Myös työnantajasi tarvitsee henkilötunnuksesi täyttääkseen velvollisuutensa työnantajana.

DVV päättää myös, voidaanko sinulle myöntää kotikunta Suomessa. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, sinulla on yleensä oikeus käyttää kunnan tarjoamia palveluja, kuten julkista terveydenhuoltoa ja päivähoitoa. Tarvitset kotikunnan myös, jotta voit saada suomalaisen henkilökortin ja ajokortin.

Tarvitseeko minun asioida DVV:n palvelupisteellä International House Helsingissä?

Henkilökohtainen asiointi palvelupisteellä on tarpeen seuraavissa tapauksissa:

  • Sinulla ei vielä ole suomalaista henkilötunnusta ja tarvitset henkilötunnuksen. Lue lisää
  • Olet muuttamassa pysyvästi Suomeen toisesta Pohjoismaasta. Lue lisää
  • Haluat hakea kotikunnan rekisteröintiä. Jos sinulla on jo suomalainen henkilötunnus ja olet saanut päätöksen Maahanmuuttoviraston (Migri) EU-rekisteröinnistä alle 12 kuukautta sitten, sinun ei tarvitse käydä DVV:ssä. Lue lisää

Miten varaan ajan ja mitä otan mukaan?

DVV palvelee asiakkaita International House Helsingissä pääasiassa ajanvarauksella. DVV:n verkkosivuilla voit varata ajan ja tarkistaa, mitä sinun tulee ottaa tapaamiseen mukaan.

Kansainväliset opiskelijat

Ennen kuin varaat henkilökohtaisen tapaamisen DVV:lle, varmista oppilaitokseltasi tai tutoriltasi, onko rekisteröityminen järjestetty yhteisesti muiden opiskelijoiden kanssa.

Katso DVV:n verkkosivuilta yksityiskohtaiset ohjeet kansainvälisten opiskelijoiden rekisteröitymiseen

Pikakaista erityisasiantuntijoille ja kasvuyrittäjille

Jos sinulle tai perheenjäsenellesi on myönnetty oleskelulupa Maahanmuuttoviraston (Migri) pikakaistan kautta, voit rekisteröidä henkilötietosi myös DVV:n asiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaistalla.

Voit varata ajan DVV:n pikakaistalle, jos sinulle tai perheenjäsenellesi on myönnetty Migrin pikakaista-palvelussa oleskelulupa erityisasiantuntijana, kasvuyrittäjänä, EU:n sinisen kortin erityisasiantuntijana, yrityksen sisäiseen siirtoon perustuvana asiantuntijana, ylemmän tai keskitason johtajana tai jonkin edellä mainitun perheenjäsenenä.

Lue lisää seuraavilta sivuilta:

DVV:n pikakaista (henkilötietojen rekisteröinti henkilökohtaisen henkilötunnuksen saamiseksi)

Migrin pikakaista (oleskelulupahakemukset)

Varaa aika

Katso yllä olevat ohjeet, milloin sinun tarvitsee käydä DVV:n palvelupisteellä. Varaa tarvitsemasi aika ohjeessa olevista linkeistä, jotka vievät DVV:n verkkosivuille.

Yhteystiedot

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) palvelee International House Helsingissä pääsääntöisesti ajanvarauksella.

Aukioloajat: maanantai–perjantai klo 9–16

Lisää ohjeita saat ottamalla yhteyttä DVV:n asiakaspalveluun.

UKK

Henkilötunnus koostuu 11 merkistä. Sitä käytetään henkilön tunnistukseen viranomaisten ja yksityisen sektorin toimijoiden rekistereissä ja tietojärjestelmissä. Esimerkiksi pankit, vakuutusyhtiöt ja terveydenhuollon palveluntarjoajat voivat tarvita henkilötunnustasi varmistaakseen, että tiedot rekisteröidään oikealle henkilölle. Monella ihmisellä voi olla sama nimi, mutta henkilötunnus on aina ainutlaatuinen: kahdella henkilöllä ei ole täsmälleen samaa henkilötunnusta.

Suomessa ei ole sosiaaliturvatunnuksia. Henkilötunnusta kutsutaan kuitenkin usein virheellisesti sosiaaliturvatunnukseksi puhekielessä.

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) voi rekisteröidä asuinkunnan Suomessa tietyin perustein. Jos aiot asua Suomessa vähintään vuoden, sinun kannattaa ilmoittaa muuttavasi pysyvästi. Kotikunta ja siihen liittyvä vakinainen asuinosoite rekisteröidään väestötietojärjestelmään.

Julkisia palveluita ovat esimerkiksi sosiaalipalvelut, terveydenhoito, koulutus sekä liikenteen palvelut. Monet julkiset palvelut, kuten lasten päivähoito ja koulutus, ovat kuntien vastuulla. Kunnat muodostavat hyvinvointialueita, jotka vastaavat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista.

Jos sinulla on vakinainen osoite ja kotikunta Suomessa, olet oikeutettu käyttämään sen kunnan tarjoamia julkisia palveluita, jossa asut. Kotikunta on välttämätön myös, jos haluat esimerkiksi hakea suomalaista henkilö- tai ajokorttia, saada alennuksia julkisen liikenteen maksuista tai saada tiettyjä sosiaalietuuksia.

Jos olette muun kuin EU- tai ETA-maan kansalaisia ja perheesi ei tule kovin paljon myöhemmin, teidän kannattaa hakea oleskelulupia samanaikaisesti koko perheelle. Kun perheesi on saapunut Suomeen, heidän on käytävä rekisteröitymässä henkilökohtaisesti International House Helsingissä. Lasten rekisteröinti on sujuvampaa, jos molemmat huoltajat ovat paikalla. Tiedot perhesiteistä voidaan rekisteröidä joko sinun saapumisesi yhteydessä tai silloin, kun perheesi on saapunut. Muista ottaa mukaan avioliittotodistuksesi ja lasten syntymätodistukset asianmukaisesti käännettyinä ja laillistettuina.

Jos olet saanut oleskeluluvan Maahanmuuttoviraston (Migri) pikakaistan kautta erityisasiantuntijana, kasvuyrittäjänä, EU:n sinisen kortin erityisasiantuntijana, asiantuntijana tai johtajana yrityksen sisäisessä siirrossa (ICT), yli- tai keskijohtoon kuuluvana tai edellä mainittujen perheenjäsenenä, voit varata ajan henkilötietojesi rekisteröintiä varten käyttämällä erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaistaa.

Lisätietoa DVV:n pikakaistasta