Skip to content Työperusteinen maahanmuutto ja oleskeluluvat - International House Helsinki

Työperusteinen maahanmuutto ja oleskeluluvat

Kun olet löytänyt organisaatiollesi sopivan työntekijän, IHH Työnantajaneuvonta tukee sinua oleskelulupaprosessissa ja kertoo tarvittavista toimenpiteistä, jotta työntekijäsi voi muuttaa Suomeen ja aloittaa työskentelyn täällä.

Jos työntekijä tulee EU-/ETA-alueen ulkopuolelta töihin Suomeen, hän tarvitsee oleskeluluvan työn perusteella. Jos työntekijä on EU-/ETA-maan tai Sveitsin kansalainen ja tulossa töihin Suomeen, hän ei tarvitse oleskelulupaa Suomessa työskentelyä varten. Siinä tapauksessa voit siirtyä prosessin seuraavaan vaiheeseen, joka on työnteko-oikeus ja työnantajan velvollisuudet. 

Voit aina pyytää tukea IHH Työnantajaneuvonnalta koko oleskelulupaprosessin ajan. Me autamme mielellämme vastaamaan kaikkiin työperusteiseen maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiisi.

 

Maahanmuuttoprosessi ja oleskelulupatyypit

Maahanmuuttoprosessi vaihtelee sen mukaan, onko kansainvälinen työntekijäsi jonkin EU-/ETA-maan kansalainen vai tuleeko hän EU-/ETA-alueen ulkopuolelta. Työntekijät, jotka eivät ole EU- tai ETA-maan kansalaisia, tarvitsevat todennäköisesti oleskeluluvan työn perusteella voidakseen aloittaa työskentelyn Suomessa. Seuraavassa on kuvattu yleisimmät työperusteiset oleskelulupatyypit ja maahanmuuttoprosessin kulku siinä tapauksessa, että kansainvälinen työntekijä on EU- ja ETA-maiden ulkopuolisen maan kansalainen.

Työntekijän ja hänen perheenjäsentensä on huolehdittava maahanmuuttoprosessista itse. Hakuprosessi aloitetaan yleensä jättämällä hakemukset Enter Finlandin kautta. Hakemuksen jättämisen jälkeen työntekijän ja hänen perheenjäsentensä on todistettava henkilöllisyytensä henkilökohtaisesti Suomen edustustossa, hakukeskuksessa tai jossakin Maahanmuuttoviraston (Migri) palvelupisteessä, jos he ovat jo Suomessa.

 

Yleiset oleskeluluvat työnteon perusteella

Työntekijän oleskelulupa Erityisasiantuntijan oleskelulupa (Pikakaista) Tutkijan oleskelulupa
 • Vaatii allekirjoitetun työsopimuksen tai sitovan työtarjouksen.
 • Sisältää TE-toimiston tekemän arvioinnin. Työnantajan on toimitettava TEM054-lomake verkkotilin kautta.
 • Palkan on vastattava vähintään kokopäivätyössä sovellettavassa työehtosopimuksessa määritettyä palkkaa. (Jos työehtosopimusta ei ole, bruttopalkan on oltava vähintään 1 283 €/kk vuonna 2022.)

 

 • Vaatii allekirjoitetun työsopimuksen tai sitovan työtarjouksen.
 • Tehtävien on vaadittava erityisasiantuntemusta.
 • Bruttopalkkavaatimus vähintään 3 000 €/kk vuonna 2022, sis. verotettavat luontoisedut.
 • Yleensä vaaditaan korkeakoulututkinto.
 • Pikakaista
 • Vaatii tutkimuslaitokselta vahvistetun valinnan ja allekirjoitetun vastaanottosopimuksen. 
 • Vaatii ylemmän korkeakoulututkinnon tai tohtorin tutkinnon.
 • Palkan on vastattava vähintään kokopäivätyössä sovellettavassa työehtosopimuksessa määritettyä palkkaa. (Jos työehtosopimusta ei ole, bruttopalkan on oltava vähintään 1 283 €/kk vuonna 2022).
Hakuprosessin keskimääräinen kesto 2–3 kuukautta Hakuprosessin keskimääräinen kesto 2 viikkoa Hakuprosessin keskimääräinen kesto 1–2 kuukautta

VINKKI: Voit tarkistaa oleskelulupahakemusten käsittelyajat Maahanmuuttoviraston (Migri) verkkosivuilta.

Pikakaista

Jos tuleva työntekijäsi on tulossa töihin Suomeen EU:n/ETA:n ulkopuolisesta maasta, hänellä saattaa olla mahdollisuus käyttää Maahanmuuttoviraston pikakaistapalvelua. Työntekijä voi käyttää oleskeluluvan hakemiseen pikakaistaa, jos hän hakee oleskelulupaa Suomeen:

Huomaa, että Maahanmuuttoviraston pikakaistan käyttö edellyttää Enter Finland -verkkopalvelun käyttöä, ja käyttäjätili kannattaa luoda heti hakuprosessin alkuvaiheessa.

VINKKI:  Pikakaistahakemuksessa työnantajan on lisättävä työehdot työntekijän oleskelulupahakemukseen kahden (2) työpäivän kuluessa saatuaan viestin siitä, että työntekijä on jättänyt hakemuksen.

Työnantajan tili Enter Finland -palvelussa

Oleskelulupaa haettaessa voit käyttää Enter Finland -verkkopalvelua hakemuksen ja tarvittavien asiakirjojen jättämiseen työnantajan puolelta. Sinun on luotava työnantajan tili Enter Finland -verkkopalvelussa. Tilin avulla tarvittavien tietojen jättäminen on helpompaa.

Kun olet luonut työnantajan tilin Enter Finland -palvelussa, voit

 • täyttää TEM054-lomakkeen
 • maksaa käsittelymaksun (ei koske pikakaistaa)
 • ilmoittaa työehdot sekä tiedot yrityksestä
 • seurata hakemuksen tilaa.

Lue lisää, mitä muuta voit tehdä työnantajan tilillä Enter Finland -palvelussa.

VINKKI: Jos uusi kansainvälinen työntekijä muuttaa Suomeen yhdessä perheenjäsentensä kanssa, heidän kannattaa hakea oleskelulupia ja käydä Suomen edustustossa samaan aikaan, jotta koko perheen hakemukset käsitellään samanaikaisesti.

VINKKI: Kun työntekijä odottaa oleskelulupansa käsittelyä, voit jo antaa hänelle tietoja ja oppaita Suomeen asettautumisesta. Lue lisää pääkaupunkiseudulle asettautumisesta.

Jos uudelta kansainväliseltä työntekijältäsi pyydetään lisätietoja oleskelulupahakemusta varten, hakemus on odotustilassa, kunnes pyydetyt tiedot on toimitettu.

HUOMAUTUS* Et voi hakea oleskelulupaa työntekijän puolesta.

Muista ilmoittaa uudelle työntekijällesi, että hänen on annettava suostumuksensa hakemuksen jakamiseen työnantajansa kanssa Enter Finland -palvelussa oleskelulupahakemuksen täyttämisen jälkeen.

Katso lisätietoja Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta, kuinka käyttää Työnantajan Enter Finland -palvelua.

Yhteystiedot

IHH Työnantajaneuvonta

Jos sinulla on kysyttävää työperusteisesta maahanmuutosta ja oleskeluluvista, ota yhteyttä IHH Työnantajaneuvontaan puhelimitse tai sähköpostitse:

040 922 5126