Skip to content Viranomaispalvelut - International House Helsinki

Viranomaispalvelut

Tervetuloa pääkaupunkiseudulle! Uuteen maahan muuttaminen voi olla jännittävä kokemus, mutta muutama vaihe pitää käydä läpi ennen kuin voit aloittaa Suomessa asumisen ja työskentelyn. Jotkin näistä vaiheista pitävät sisällään hallinnollisten asioiden hoitamista viranomaisten kanssa. International House Helsingista (IHH) saat selkeää tietoa ja ohjausta näihin vaiheisiin liittyen, ja voit hoitaa ne IHH:n palvelupisteillä.   
Muistathan suunnitella asiointisi IHH:n palvelupisteessä ja varata tapaamisaikasi etukäteen, silloin kun se on tarpeellista. Tältä sivulta löydät kaikki IHH:n viranomaispalvelut sekä tietoa siitä, mihin IHH:n palveluihin sinun on varattava tapaamisaika ennen vierailuasi.  
Lisää ohjausta IHH:ssa asiointiin liittyen saat klikkaamalla “Aloita Chat” sivuston oikeassa alakulmassa ja kirjoittamalla kysymyksesi chattiin. Voit myös saada apua IHH:n henkilökunnalta olemalla yhteydessä yleisneuvontapalveluumme, josta saat tietoa palveluistamme ja ohjausta IHH:ssa asiointiisi.  

IHH Viranomaispalvelut

 1. EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

  Jos olet EU-maan, Liechtensteinin tai Sveitsin  kansalainen ja suunnittelet oleskelevasi Suomessa yli 90 päivää, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa (Migri). Tämän voit tehdä International House Helsingin palvelupisteessä.

  Huomaathan, että Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä International House Helsingissä käsitellään vain EU-rekisteröintejä. Jos asiasi koskee jotakin muuta Maahanmuuttoviraston palvelua kuin EU-rekisteröintiä, asioithan toisessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

 2. Rekisteröinti väestötietojärjestelmään, henkilötunnuksen hakeminen ja muuttoilmoitus

  Digi- ja väestötietovirasto (DVV) myöntää henkilötunnuksia ja rekisteröi tietoja väestötietojärjestelmään.

  International House Helsingissä voit hakea henkilötunnusta sekä rekisteröidä osoitteesi ja kotikuntasi.

 3. Verokortti ja neuvonta kansainvälisestä henkilöverotuksesta

  Jos olet töissä ja saat palkkaa tai olet yrittäjä, tarvitset verokortin. Voit hakea verokorttia ja saada neuvontaa kansainvälisestä henkilöverotuksesta International House Helsingissä.

  Verohallinto antaa tietoa yksityishenkilöiden verotuksesta Suomessa ja voi myös myöntää sinulle verokortin palvelupisteessään International House Helsingissä.

 4. Sosiaaliturva ja etuudet

  Kansaneläkelaitos (Kela) tarjoaa perustoimeentuloa turvaavia taloudellisia etuuksia Suomessa asuville ja työskenteleville. Voit olla oikeutettu Kelan etuuksiin sekä vakinaisen asuinpaikan että työsuhteen perusteella.

  Sosiaaliturvaoikeuteen vaikuttaa pääasiassa se, mistä maasta olet kotoisin ja kuinka pitkään aiot työskennellä Suomessa. Kela ottaa huomioon henkilökohtaisen tilanteesi ja päättää, onko sinulla oikeus sosiaaliturvaan tai etuuksiin.

  Kelan palvelupisteellä International House Helsingissä saat neuvontaa sekä sosiaaliturvasta että etuuksista. Lisäksi voit hakea oikeutta kuulua Suomen sosiaaliturvaan sekä täyttää ja jättää hakemuksia eri etuuksista.

 5. Työllisyysneuvonta ja työnhakijaksi ilmoittautuminen

  Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) tarjoaa ensivaiheen neuvontaa työllistymisestä sekä mahdollisuuden ilmoittautua työnhakijaksi palvelupisteessään International House Helsingissä (IHH).

 6. Eläkevakuuttaminen ja sosiaaliturvatodistukset

  Eläketurvakeskus (ETK) antaa tietoa ulkomailla työskentelevän sosiaaliturvasta, A1-todistuksista ja työeläkkeistä.

  Huomaathan, että Eläketurvakeskus palvelee asiakkaita puhelimitse ja verkossa.

Yleisneuvonta

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit tarjoavat International House Helsingissä (IHH) yleisneuvontaa ja opastusta erilaisissa kysymyksissä. Jos sinulla on kysyttävää kaupunkien palveluista tai tarvitset neuvoa eri viranomaispalveluiden käytöstä, yleisneuvonta auttaa sinua eteenpäin.

Oppaita ja lisätietoa

Ota yhteyttä International House Helsinkiin

Yleisneuvonta

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit tarjoavat yleisneuvontaa ja opastusta International House Helsingissä.

+358 9 310 111 11 Neuvonta