Mistä löytää työyhteisöön parhaimmat työntekijät? Moni yritys ja organisaatio vastaa osaajatarpeisiin palkkaamalla työntekijöitä ulkomailta. Kansainvälinen rekrytointi voikin tarjota yritykselle täysin uudenlaista osaamista ja rikastuttaa työyhteisöä. Työnantaja voi kuitenkin pohtia, mitä kaikkea työntekijän palkkaamisessa ulkomailta tulisi ottaa huomioon. International House Helsingistä saat vastauksia!

Keskuskauppakamari toteutti elo-syyskuussa 2024 yrityksille kyselyn, johon on vastannut noin tuhat yritystä. Kyselyn avulla pyritään arvioimaan, millaisia valmiuksia tai osaamista yrityksillä on rekrytoida kansainvälisiä osaajia.

Ainoastaan vajaa 17 % vastanneista oli täysin samaa mieltä väitteen kanssa, että heidän yrityksensä pystyy huolehtimaan velvoitteista, jotka liittyvät kansainvälisen osaajan palkkaamiseen. Yli puolet vastanneista oli väitteen kanssa jokseenkin tai täysin eri mieltä. Yrityksissä siis koetaan, että asiat kansainvälisen osaajan palkkaamiseen eivät ole täysin hallussa.

Kyselyn mukaan kaikki työnantajat eivät myöskään kokeneet olevansa täysin varmalla pohjalla kansainvälisten työntekijöiden perehdyttämisessä ja integroimisessa työyhteisöön, eivätkä etenkään heidän tukemisessaan työn ulkopuolisissa asioissa.

Kansainvälinen rekrytointi ja työntekijän palkkaaminen ulkomailta saattavat herättää monenlaisia työnantajia askarruttavia kysymyksiä. Juuri näistä aiheista International House Helsinki (IHH) tarjoaa tukea ja neuvontaa työnantajille suunnatuilla palveluilla.

International House Helsingin palvelut työnantajille – tukea ja neuvontaa osaajan palkkaamiseen ulkomailta

IHH Työnantajapalvelut tukevat työnantajia koko kansainvälisen rekrytointiprosessin ajan. Vastauksia saat sekä kansainväliseen rekrytointiin että kansainvälisiin työntekijöihin liittyviin kysymyksiin.

IHH Työnantajapalveluista työnantajat saavat neuvontaa muun muassa seuraavissa kysymyksissä:

  • Mistä kansainvälisiä osaajia kannattaa lähteä etsimään?
  • Millaisia asioita liittyy työntekijän oleskelulupaan?
  • Millaisia velvoitteita työnantajalla on, kun palkataan työntekijä ulkomailta, ja miten niistä huolehditaan asianmukaisesti?
  • Millaisista asioista työnantajan täytyy ilmoittaa kansainvälisestä työntekijästä ja mille tahoille?
  • Miten tukea kansainvälisen työntekijän sopeutumista työpaikalla – ja sen ulkopuolella?

IHH Työnantajapalvelut on jaettu kahteen erilliseen palveluun: IHH Kansainvälinen rekrytointi sekä IHH Työnantajaneuvonta.

Jos haluat tietää lisää kansainvälisten työntekijöiden löytämisestä, taloudellisesta tuesta ja kansainvälisten työntekijöiden asettautumisen tukemisesta, on tukenasi IHH Kansainvälinen rekrytointi -neuvonta.

Jos sinulla on kysyttävää työperusteisesta maahanmuutosta ja oleskeluluvista, kansainvälisten työntekijöiden työnteko-oikeudesta ja kansainvälisten työntekijöiden työnantajan velvollisuuksista, voit ottaa yhteyttä IHH Työnantajaneuvontaan.

Kuinka tukea ulkomailta muuttavaa työntekijää jo ennen maahantuloa?

Kun palkataan henkilö ulkomailta, täytyy työnantajan velvoitteiden lisäksi olla tietoinen asioista, joita työntekijän tulee hoitaa, kun hän muuttaa ulkomailta Suomeen. International House Helsinki (IHH) tarjoaa työnantajille suunnattujen palvelujen lisäksi sekä tarvittavat viranomaispalvelut että muita asettautumista tukevia palveluja pääkaupunkiseudulle ulkomailta muuttaville henkilöille.

Kun yrityksesi on päättänyt palkata uuden työntekijän ulkomailta, on hänet hyvä ohjata jo ennen muuttoa IHH:n ennakkovaiheen neuvontapalvelujen pariin.

Työntekijäsi kannattaa aloittaa Newcomer Information Session -webinaaritilaisuuksista, joista hän saa tietoa yleisesti maahantuloon liittyvistä asioista ja esimerkiksi viranomaispalveluista, joissa hänen tulee asioida maahan saapuessaan. Lisäksi Newcomer Information Session about Working Life -webinaareissa on kansainväliselle työntekijälle hyödyllistä tietoa paikallisesta työelämästä ja esimerkiksi työeläkkeistä.

Kun työntekijäsi on osallistunut yhteen yleisistä Newcomer Information Session -tilaisuuksista, hän voi tarvittaessa varata ajan muihin ennakkovaiheen palveluihin, kuten Relokaationeuvontaan ja Päiväkoti- ja kouluneuvontaan, joita tarjotaan verkossa.

Relokaationeuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat ohjausta mutkikkaampiin tilanteisiin tai haluavat keskustella erityisistä muuttoon liittyvistä asioista asiantuntijan kanssa henkilökohtaisesti.

Jos työntekijälläsi on lapsia, hän on varmasti kiinnostunut lastensa koulu- ja päiväkotiasioiden järjestämisestä. Päiväkoti- ja kouluneuvonta auttaa Helsingissä asuvia perheitä päivähoitoa, esi- ja perusopetusta sekä leikkipuisto- ja kerhotoimintaa koskevissa kysymyksissä. Neuvoa saa hakuprosesseista sekä päivähoito- ja kouluvaihtoehdoista pääkaupunkiseudulla jo ennen maahantuloa.

Maahantuloon liittyviä viranomaispalveluja saman katon alla

Uuden kansainvälisen työntekijäsi on käytävä läpi yleensä muutama vaihe, ennen kuin hän voi aloittaa Suomeen asettautumisen ja työskentelyn täällä. Kun hän on saanut palvelua International House Helsingistä jo ennen maahantuloa, on hänen helpompi jatkaa asiointia IHH:ssa maahantuloon liittyvien viranomaispalvelujen osalta.

Ulkomailta muuttanut työntekijäsi saa IHH:sta selkeää tietoa ja ohjausta viranomaisasioinnin eri vaiheisiin, ja hän voi asioida eri viranomaisten palveluissa IHH:n palvelupisteillä. Tarjoamme ulkomailta pääkaupunkiseudulle muuttaville viranomaispalveluja saman katon alla niin, että työntekijäsi ja hänen perheensä ei tarvitse asioida monessa eri paikassa maahan tultuaan.

IHH:ssa voi esimerkiksi tehdä EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinnin, hakea suomalaista henkilötunnusta, kotikunnan rekisteröintiä ja verokorttia sekä asioida Kelan palveluissa. Viranomaispalvelujen lisäksi IHH:ssa on Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien yleisneuvonnan palvelutiskit, joista saa apua esimerkiksi tarvittavien lomakkeiden täyttämiseen.

Työntekijäsi kannattaa suunnitella asiointinsa IHH:n palvelupisteellä ja varata tapaamisaika eri viranomaispalveluihin etukäteen, silloin kun se on tarpeen. IHH:n verkkosivuilta työntekijäsi saa tietoa viranomaispalveluista sekä siitä, mihin palveluihin hänen on varattava tapaamisaika ennen vierailuaan.

Tukea työntekijän perheen asettautumiseen

Myös työntekijäsi mukana muuttava perhe saa neuvontaa ja palveluja IHH:sta. On tärkeää tukea työntekijän sekä hänen perheensä asettautumista, sillä jos he eivät viihdy uudessa kotimaassaan, saattavat he päätyä muuttamaan ja työyhteisösi menettää uuden osaajan.

Edellä mainittu Päiväkoti- ja kouluneuvonta auttaa lasten kanssa muuttavia, mutta myös työntekijän puolison asettautumisella on suuri merkitys perheen viihtymiselle ja siten kansainvälisestä osaajasta kiinni pitämiselle. Puoliso-ohjelma (Spouse Program) on kehitetty nimenomaan tähän tarkoitukseen.

Puoliso-ohjelma tarjoaa työn vuoksi Helsinkiin muuttaneiden kansainvälisten henkilöiden puolisoille mahdollisuuden liittyä vertaisyhteisöön. Ohjelman osallistujat pääsevät mukaan esimerkiksi työpajoihin ja verkostoitumistilaisuuksiin, joissa he saavat tietoa työllistymisestä ja elämisestä pääkaupunkiseudulla.

Puoliso-ohjelma työskentelee myös tiiviisti pääkaupunkiseudun yritysten kanssa. Ohjelma auttaa yrityksiä pitämään kiinni kansainvälisistä osaajistaan ja myös löytämään uusia osaajia Puoliso-ohjelman jäsenien osaajapoolista. Yritykset voivat ryhtyä Puoliso-ohjelman kumppaniksi ja olla toiminnassa mukana haluamassaan laajuudessa.

Työllistyminen on usein tärkeä teema työn perässä Suomeen muuttavan henkilön puolisolle, joten Puoliso-ohjelman työllistymistä tukevien palvelujen lisäksi IHH tarjoaa Työnhakuneuvontaa. Kun henkilö on osallistunut yleiseen Newcomer Information Session about Working Life -infotilaisuuteen, hän voi varata ajan henkilökohtaiseen Työnhakuneuvontaan.

Uuden työntekijäsi kanssa muuttava puoliso voi halutessaan osallistua IHH:n Työnhakuneuvontaan verkossa jo ennen muuttoa. Ajan voi varata myös tapaamiseen paikan päällä, kun työntekijäsi perhe on muuttanut Suomeen.

International House Helsinki on yrityksesi tukena sekä kansainvälisessä rekrytoinnissa että kansainvälisen työntekijäsi maahantulo- ja asettautumisprosessissa kokonaisvaltaisesti.