Kuva: Sakari Röyskö

Glenn Gassenin tie Saksasta Helsingin maahanmuuttoyksikön johtajaksi kulki Turun kautta. Nyt hänen tehtävänsä on tasoittaa muiden maahan muuttavien ja heidän perheidensä polkua osaksi uutta työ- ja paikallisyhteisöään.  

”Olin vuonna 2005 vaihto-opiskelijana Turun yliopistossa ja ihastuin Suomeen. Palasin Saksaan viimeistelemään opintoni ja kirjoitin Saksan ja Suomen poliittisesta suhteesta graduni. Suomeen muutin takaisin vuonna 2009”, Gassen kertoo omasta polustaan.

Maahanmuuttoyksikön johtajana hän johtaa myös International House Helsingin (IHH:n) koordinointitiimiä. Hän näkee IHH:n kriittisenä toimijana Suomeen tulevien kansainvälisten osaajien alkuun pääsemisessä. Aiemmin Gassen on työskennellyt kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä sekä Saksassa että Suomessa, viimeksi Enter Espoon innovaatiojohtajana.

Enter Espoossa hän teki töitä investointien ja kasvuyritysten kanssa ja näki, kuinka maahanmuuttopalveluissa fokus ei saa olla ainoastaan ulkomailta muuttavissa. Myös paikalliset yritykset on otettava niissä huomioon. Gassenin mielestä on selvää, että työperäistä maahanmuuttoa ei tarvita ainoastaan selkeästä työvoimapulasta kärsivillä aloilla kuten sosiaali- ja terveysalalla.

”Tarvitsemme kipeästi korkean teknologian kasvuyrityksiä, jotka varmistavat, että myös tulevaisuudessa Suomen elintaso on korkea. Kasvuyritykset kilpailevat huippuosaajista kansainvälisesti, ja meidän täytyy olla tässä kisassa kärjessä. Maahanmuuttoyksikön johtajana olen näköalapaikalla, jossa voin tässä asiassa vaikuttaa jo aikaisemmin havaitsemiini ongelmiin”, Gassen sanoo.

“Haluan vaikuttaa siihen millainen kaupunki Helsinki on tulevaisuudessa. Sanoisin, että kolmen–viiden vuoden päässä työni vaikutukset ovat selkeästi näkyvillä. Kansainvälinen ja osaava tiimini on kaiken keskiössä ja uskon, että saamme positiivista muutosta aikaan yhteistyöllä.”

Tällä hetkellä hänen pöydällään on muun muassa kotoutumislain tuomat muutokset ja täytäntöönpano. Toinen tärkeä asia, johon Gassen pyrkii vaikuttamaan, on työ-, opiskelu- ja yritysperusteinen maahanmuutto, sen kehittämiseen ja siihen liittyvien prosessien yksinkertaistamiseen. Hän näkee yritysten kanssa tehtävän yhteistyön tärkeäksi, ja IHH tarjoaakin yrityksille esimerkiksi tukea kansainvälisten työntekijöiden rekrytointiin.

International House Helsinki auttaa koko perheen oikealle polulle

IHH:lla on keskeinen rooli ulkomailta pääkaupunkiseudulle muuttavien alueelle asettautumisen tukijana. Yhden luukun periaatteella toimivana paikkana se tarjoaa apua erilaisiin kysymyksiin Suomeen muuttaessa.

”Haluamme ohjata työtä hakevat oikealle polulle ja näin helpottaa muiden viranomaistahojen ruuhkautumista, kun asioissa edetään oikeassa järjestyksessä,” Gassen toteaa.

IHH tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua maahan muuttavan koko perheelle ja auttaa pääsemään kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan myös vapaa-ajalla. IHH:n yhteydessä toimii myös Puoliso-ohjelma, joka tukee puolisoa verkostoitumisessa ja työnhaussa sekä Päiväkoti- ja kouluneuvonta, joka auttaa päiväkoti- ja koulupaikan löytämisessä perheen lapsille.”

Suomi on yksi maailman parhaimmista paikoista olla, asua ja työskennellä. Suomessa on mahdollista asua samaan aikaan lähellä luontoa ja kaupunkia turvallisessa ympäristössä. Emme välttämättä voi kilpailla palkalla muiden maiden kanssa, mutta täällä saa verorahoille hyvää vastinetta, muun muassa hyvinvointipalvelut ja erinomaisesti toimivan infrastruktuurin”, Gassen kehuu.

Hänen mielestään paras tapa integroitua työyhteisöön ovat kielen opettelu ja sosiaalisiin aktiviteetteihin osallistuminen. Yksi keino tutustua toisiin on talkoisiin osallistuminen: ”Talkoot on mielestäni kaunein suomalainen sana. Sitä on vaikea kääntää muille kielille, joissa ei ole omaa sanaa sille, että tehdään yhdessä asioita yhteisön puolesta sen enempää kyselemättä.”