Kuvassa keskellä Filmlike oy:n vastaava tuottaja ja yrittäjä Henrik Kaukonen AV-asiantuntija Bastián Marmién (vas.) ja webcast-teknikko Timo Blomqvistin kanssa

Moni Suomessa toimiva pieni tai keskisuuri yritys on tällä hetkellä suurten kysymysten äärellä. Miten saada yritystoiminta kannattavaksi? Miten pitää kiinni osaajista ja saada uusia hyviä tekijöitä nyt ja tulevaisuudessa? Yksi tapa saada uudenlaista osaamista organisaatioon, on kansainvälinen rekrytointi.

Monissa yrityksissä kansainvälisten osaajien rekrytointiin suhtaudutaan hieman varautuneesti. Huolta saattavat herättää esimerkiksi pelko rekrytointiprosessin monimutkaisuudesta tai englannin kielen käyttäminen työyhteisössä.

Rohkeasti vain kokeilemaan, sanoo video- ja tapahtumatuotantoon keskittyvän Filmliken yrittäjä Henrik Kaukonen. Kaukonen on rekrytoinut yritykseensä ääniteknikon ja markkinoinnin harjoittelijan, jotka ovat taustaltaan kansainvälisiä. Molemmat työntekijät löytyivät Business Helsingin järjestämien tapahtumien kautta, ja rekrytoimiseen liittyvissä kysymyksissä yritys sai apua International House Helsingin (IHH:n) Työnantajaneuvonnasta.

”Kansainväliset osaajat ovat usein hyviä tyyppejä, joilla on vahva työmoraali. He tuovat tiimiin uutta perspektiiviä, jota ei välttämättä ole aikaisemmin osattu ottaa huomioon”, Kaukonen toteaa.

”Meillä on isoja kansainvälisiä asiakkaita, joten olemme ottaneet englannin työkieleksi, mikä helpottaa kansainvälisten osaajien rekrytointia tulevaisuudessa”, Kaukonen pohtii.

Kansainvälinen rekrytointi sujuvaksi

Kaukonen on erityisen iloinen siitä, että IHH:n tarjoama tuki ja Business Helsingin järjestämät tilaisuudet ovat olleet tarkasti kuratoituja. Tilaisuuksissa on ollut mukana juuri sellaisia osaajia, joita yritys on etsinyt.

”Mielestäni on hyvä, että järjestetään erilaisia tapahtumia, joissa on paikalla tietyn alan osaajia. Näin pääsemme heti keskustelemaan potentiaalisten työntekijöiden kanssa. Tätä tietoa olisi hyvä levittää laajasti pk-yrityksille, jotka hakevat uutta työvoimaa. Näin niiden hakuprosessi helpottuu”, Kaukonen sanoo.

Kaukonen toteaa samaan hengenvetoon, että toki kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa on välillä myös haasteita. Esimerkiksi työluvan odottamisessa voi mennä kauan, vaikka töitä olisi jo tarjolla. Tämä koskee hänen mukaansa varsinkin EU-alueen ulkopuolelta tulevia osaajia, ja tähän hän toivoisikin nopeampaa prosessia.

”Onneksi IHH:n kautta sain paljon tietoa rekrytointiprosessista ja sen eri vaiheista. Prosessin aikana IHH pystyi tarjoamaan konsultointia laajasti sekä ymmärrystä siitä, miten edistää työllistämispäämääriä”, hän kuvailee.

Kaukonen suositteleekin kansainvälisistä osaajista kiinnostuneita yrityksiä seuraamaan IHH:n kanavia ja tapahtumia.

”Se on edullinen ja helppo tapa löytää osaajia yritykseen. Voisin seuraavankin kansainvälisen osaajan palkata, kun tarve vaatii”, hän toteaa lopuksi.

Lisätietoa IHH Työnantajaneuvonnasta

Jos sinulla on kysyttävää työperusteisesta maahanmuutosta ja oleskeluluvista, kansainvälisten työntekijöiden työnteko-oikeudesta ja kansainvälisten työntekijöiden työnantajan velvollisuuksista, ota meihin yhteyttä:

+358 40 922 5126
ihhtyonantajaneuvonta@helsinki.chamber.fi

Tilaa IHH:n uutiskirje työnantajille

IHH:n uutiskirjeestä työnantajille saat ajankohtaista tietoa kansainväliseen rekrytointiin ja kansainvälisten työntekijöiden tukemiseen liittyvistä palveluista ja tapahtumista pääkaupunkiseudulla. Tilaa uutiskirje

Seuraa IHH:ta LinkedInissä

Lue lisää IHH:n palveluista työnantajille >>